Ergonomi – livsviktigt för kroppen

För att kunna leva ett långt och hälsosamt liv måste man ta hand om sig själv. Vi har bara en kropp, och det är vårt eget ansvar att den ska hålla länge. Ingen annan kommer att göra jobbet åt oss, och missköter vi oss kommer det att märkas på kroppen. Att ta hand om sig själv innebär att äta hälsosamt mat som inte ger oss några onödiga gifter eller överflödiga kilon. Det innebär också att träna och röra på sig så att kroppen hålls smidig och stark, och det handlar förstås också om att låta bli alkohol, nikotin och annat som är skadligt för oss.

Det man kanske glömmer bort är att kroppen också behöver hjälpmedel i vardagen för att inte ta stryk. Vad jag pratar om är exempelvis ergonomiska möbler och prylar. Om man till exempel har ett arbete där man sitter stilla, kanske framför en dator större delen av dagen, så kommer kroppen förr eller senare att påverkas av detta hur duktig man än är på att ta hand om den på fritiden. För att minska risken för slitage på kroppen bör man använda ergonomiska hjälpmedel, till exempel en bra stol, ett höj- och sänkbart skrivbord och ett tangentbord som är snällt mot armar och händer.

Även hemma gäller det att ha möbler som är snälla mot kroppen. Man behöver till exempel ha en bra säng för att kunna sova gott om nätterna. En god nattsömn är viktigt för att kroppen ska ha en chans att återhämta sig, och madrassen bör avlasta kroppen maximalt. Det låter kanske dyrt med ergonomiska möbler, men det behöver det inte vara. Trademax är ett exempel på en sida som säljer billiga kontinentalsängar som är riktigt sköna. Även på sidan Insidemobler kan man hitta mycket bra!

Det här inlägget postades i Life coaching. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *